Het Duitse parlement heeft woensdag met ruime meerderheid ingestemd met een nieuw steunpakket voor Griekenland.
In een buitengewone zitting van de Bondsdag stemden 454 parlementsleden in met de extra steun aan de Grieken, terwijl 113 parlementariërs tegen stemden en 18 zich van stemming onthielden.
Binnen de christendemocratische CDU/CSU-fractie van bondskanselier Angela Merkel waren er 63 tegenstemmers en 3 onthouders, de overige 228 parlementsleden van CDU/CSU stemden voor. Merkel heeft bij het parlement aangedrongen in te stemmen met het derde steunpakket voor Griekenland van 86 miljard euro.
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft zich hard opgesteld in de onderhandelingen met de Grieken over nieuwe steun, maar hij zei woensdag dat het uitbreiden van de steun aan Athene in het belang van Europa is.
De sociaaldemocratische coalitiepartij SPD heeft zich voor steun aan Athene uitgesproken, net als de oppositiepartij Die Grünen. De zeer linkse partij Die Linke was juist tegen meer steun aan Griekenland, ondanks dat zusterpartij Syriza de macht heeft in Griekenland. De partij keert zich daarmee tegen de naar eigen zeggen “verwoestende crisispolitiek” van de Duitse regering.
Tweede Kamer in debat
Ook de Tweede Kamer besluit woensdag over het nieuwe, derde steunpakket voor het noodlijdende Griekenland. De Nederlandse bijdrage aan de hulp aan Griekenland is 5 miljard euro.
In de Kamer is er een meerderheid nadat de VVD dinsdag had laten weten dat het er toch mee kan instemmen dat er opnieuw geld naar Griekenland gaat.
PvdA en D66 waren daar al voor. SP, PVV, ChristenUnie en 50Plus zijn zeker tegen. Het CDA en GroenLinks hebben grote bedenkingen. CDA-leider Sybrand Buma zei na de fractievergadering dat wat het CDA betreft Griekenland beter uit de euro kan stappen. Hij vindt dat een land - als Griekenland - dat keer op keer alle regels binnen de eurozone aan zijn laars lapt "niet mag winnen''. De euro kan alleen sterk blijven als een laatste waarschuwing ook echt een laatste waarschuwing is. "Doormodderen is geen optie'', aldus Buma.
Buma heeft geen vertrouwen in de Griekse regering en vindt bovendien dat het huidige steunpakket nog te onduidelijk is over de kosten voor de eurolanden, over afschrijvingen op de schulden en over de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt. "De Nederlandse regering kan het parlement niet vragen een bijna blanco cheque te tekenen."
PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd dat hij tijdens het debat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een motie van wantrouwen indient. Daar zal dan meteen over moeten worden gestemd. Bijna alle Kamerleden zijn daarom woensdag terug van reces. Het is de derde keer deze zomer dat de Kamer van reces terugkeert om over Griekenland te praten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl